Wat te doen bij het ontbreken van een tand?

Wanneer een tand of kies, en met name een voortand verloren is gegaan of zo slecht is dat verwijdering noodzakelijk is zijn er een aantal alternatieven:

1. Niets doen, vooral op onzichtbare plaatsen een goed alternatief. Meestal went men snel aan het ontbreken van een enkele kies. Dan is niets doen een heel aantrekkelijk alternatief. De tandarts moet wel in de gaten houden of het gebit door het ontbreken van de kies niet gaat schuiven.

2. Een implantaat met een kroon. Dit kan een zeer goede oplossing zijn, vooral als de tanden naast de ontbrekende tand nog gaaf zijn. Nadelen van implantaten met een kroon zijn de hoge prijs en het feit dat je in verband met groei een implantaat beter nog niet bij een persoon jonger dan 25 jaar kan maken.

3. Een brug met kronen als peiler. De buurtanden naast de ontbrekende tanden worden voorzien van een kroon (kap) die dmv een kunsttand (=dummy) met elkaar worden verbonden. Vooral aantrekkelijk bij buurtanden waar in verband met grote vullingen een kroon een aantrekkelijk alternatief is. Bij gave buurtanden wordt echter veel tandweefsel opgeofferd en is een conventionele brug niet zo'n goede oplossing.

4. Een plakbrug, de kunsttand wordt met behulp van composiet en glasvezels aan de buurtanden bevestigd, zonder dat daar veel weefsel wordt opgeofferd. Een goede oplossing voor gave buurtanden en bij jonge patiƫnten waar het nog te vroeg is voor een implantaat.

5. Een gedeeltelijke losse prothese is ook een mogelijkheid, vooral in die gevallen waarbij het gebit toch al in een slechte staat verkeert en in de nabije toekomst nog meer tanden e kiezen verloren zullen gaan.

Etsbrug (=plakbrug) Hiernaast staan een aantal voorbeelden weergegeven waarbij tandarts Opdam een tand vervangen heeft met een etsbrug. Etsbruggen worden door hem rechtstreeks in de mond gemaakt waardoor ook de mogelijkheid bestaat een tand die getrokken moet worden meteen te vervangen door een etsbrug. Daardoor is er geen periode waarbij men zonder een voortand hoeft te lopen.

Tandartspraktijk Niek Opdam
Plakbruggen en facings.
Plakbruggen en facings bij een meisje van 15 jaar met van nature heel kleine tanden.
Lelijke tandstand en paradontitus.
Plakbrug gemaakt bij lelijke tandstand en verloren tand door parodontitis.
Ongeval
Situatie na ongeval, waarbij een tand (2e van rechts) vervangen is door een plakbrug.Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
terug  verder  Home
KeMo PC Special ©2011-2020